Mikon Hunaja
Hunajaa mehiläisten omalla reseptillä
Mikon hunaja tarjoaa rehellistä suomalaista hunajaa, joka on luontaisesti erimakuista eri tarhoilta. Meistä on mukava tuoda tarjolle hunajia mehiläisten päättämällä täydellisellä reseptillä ja kannustaa ihmisiä löytämään se oma hunaja.
Mikon Hunaja ei tähtää hunajan tehotuotantoon vaan yrittää osaltaan auttaa näitä mesipistiäisiä pysymään terveinä ja elinvoimaisina, jotta ne voivat jatkaa tärkeää työtään pölyttäjinä ja satoisan marja- sekä hedelmäsadon kulmakivenä.
Mikon Hunajan perustajat ovat Mikko ja Sari Nousiainen ja mehiläisten hoito on aloitettu vuonna 2010.
Hunajaa suomalaisesta luonnosta
Suomalainen hunaja – erilaiset kukat ja puut tuottavat toisistaan poikkeavaa mesikoostumusta ja siksi valmiit hunajaerät poikkeavat toisistaan sekä maultaan että väriltään. Me keräämme hunajan eri tarhoilta ja purkitamme sen yksilöllisissä erissä, sillä haluamme säilyttää ja maistella hunajan eri vivahteita. Hunajan rakenne vaihtelee koostumuksen mukaan. Mikon hunajaan ei ole missään vaiheessa lisätty sokeria, vaikka hunajan rakenne olisikin karkean kiteistä.
Mikon Hunajan hunaja kerätään ja työstetään purkkiin laadukkaana ja ravintorikkaana. Missään vaiheessa hunajaa ei kuumenneta, joten siinä oleva entsyymikoostumus säilyy hyvänä. Hunajasta siivilöidään vain mahdolliset epäpuhtaudet pois, jolloin siihen voi jäädä hieman vahaa ja siitepölyä edistämään terveyttä. Hunajamme on 100% suomalaista.
Tarhoilta erilaista hunajaa
Keräämme hunajat Nurmijärveltä, Hyvinkäältä ja Siuntiosta. Väriltään eri tarhan hunajat ovat vaaleasta tummaan, riippuen saatavilla olleista kukista ja mesikasteen määrästä. Tarhojen hunajista selkeimmin erottuu Jäkkärän Jäpäkkä (Siuntio), joka on yleensä hyvin kanervapitoinen ja maultaan hedelmäinen ja se kiteytyy muita hitaammin. Vastakohtana on rypsi- ja rapsipeltojen hunaja, joka on mietoa, vaaleaa ja kiteytyy hyvin nopeasti.
Tarina Mikon Hunajasta
Keväällä 2010, Mikko tuumasi, että mehiläiset voisivat olla makea harrastus. Yhtään ei haitannut se, että hunaja maistui muutenkin. Harrastus lennähti käyntiin palstan oston yhteydessä kun tilan aikaisempi omistaja oli vankkumaton mehiläisen hoitaja ja kalustoa oli tilalla kuin sikiöitä hyvässä kakussa. Kalusto tosin oli jo myyty toiselle, mutta mutkien kautta se lingottiin tilalle takaisin karkeasuodatuksen jälkeen.
Pesäosastojen luota löydettiin karkuparvi, joka otettiin talteen. Tätä rääpälepesää hoidettiin ja observoitiin pitkin talvea ja kaikki meni hyvin. Vaan kevään viimeisen pakkasympin aikana parvi kuoli. Mikko tunsi piston sydämessään eikä kuhnaillut vaan tilasi heti kaksi uutta pesää. Tähän asti joka vuosi pesämäärä on kasvanut ja turpoaa kuin hyvä kuningatar häälentonsa jälkeen. Savuna ilmaan ovat siis tuprahtaneet puheet yhdestä harrastuspesästä.
Tiesitkö että:
Hunajassa on yli 200 erilaista ainesosaa.
Hunaja aistitaan tavallista sokeria noin 1,3 kertaa makeammaksi
Hunajassa on noin 20 prosenttia vähemmän energiaa, kuin valkoisessa sokerissa
Mistä hunaja koostuu
Hunaja koostuu valtaosin kukkien medestä peräisin olevista sokereista. Lähinnä hunaja sisältää fruktoosia, glukoosia, vettä sekä muita sokereita. Eri sokerien määrät vaihtelevat hunajassa kasvialkuperän mukaan.
Sokerien lisäksi hunaja sisältää noin 3 prosenttia muita ainesosia: aminohappoja, entsyymejä, aromiaineita, mineraaleja, hivenaineita ja vitamiineja – yhteensä yli 200 ainetta. Vähäisestä määrästään huolimatta niillä on suuri merkitys.
Suomalaisen hunajan keskimääräinen koostumus on seuraava:
- Hedelmäsokeri 40 %
- Rypälesokeri 35 %
- Vesi 17 %
- Typpipit. yhdisteet, entsyymit, kivennäisaineet ym. noin 5 %
- Ruokosokeri 1 %
- Polysakkaridit 1,5 %
Enemmän makua, vähemmän energiaa
Hunaja aistitaan tavallista sokeria noin 1,3 kertaa makeammaksi, mutta siinä on noin 20 prosenttia vähemmän energiaa. Siksi saman makeuden saa hunajasta jopa 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin sokerista. Tämä on tärkeä tekijä, kun puhutaan hunajan ja tavallisen sokerin eroista ihmisen terveyden kannalta. Sataa grammaa sokeria vastaava makeus saadaan noin 70 grammalla hunajaa.
Lähde: Suomen mehiläishoitajain liitto
Kolme eri kokoa – 450g / 1kg / 4kg